293. Mon vieux (1974) - Daniel Guichard

Daniel Guichard is een Franse singer-songwriter en producent, geboren in Parijs op 21 november 1948, van een Bretonse vader, een fabriekarbeider, Henri Guichard, en een moeder met drievoudige (Russische, Poolse en Oekraïense) afkomst.

Hij groeide op niet ver van de wijk Les Halles (daar stonden vroeger de gigantische markthallen van Parijs. Daar werden iedere dag verse waren aangevoerd: groenten, fruit, vlees enz.) Hij verloor zijn vader op 15-jarige leeftijd en moest leven van het werk in de Halles de Paris, waar hij groenten en kaas verkocht. 's avonds, na het werk, treedt hij op in het cabaret van Montmartre waar hij deuntjes van Aristide Bruant, vergezeld van eem accordionist, zingt.

Hij vindt een baan, als inventarisator bij platenmaatschappij Barclay, maar houdt het niet lang vol. In 1966 wordt hij tolk/vertaler bij Barclay. Hij begint in 1967 platen op te nemen, zijn eerste plaat is parc'que j'suis ne à Panam ', een cover van Aristide Bunting. Hij brengt het niet verder dan optredens in kleine zalen, maar 1971 breekt hij door met La Tendresse.  

49b%20Daniel%20Guichard 

Hij heeft succes met Mon vieux ( 1974 ), opgedragen aan zijn overleden vader, de muziek werd gecomponeerd door Jean Ferrat met de tekst uit 1962 geschreven door Michelle Senlis . Hij past de tekst enigszins aan om hem persoonlijker en echt autobiografisch te maken, als een eerbetoon aan zijn vader.

In de tweede helft van de jaren zeventig zette Daniel Guichard zijn carrière voort als een populaire en charmante zanger, met platen waarvan de titels voor zichzelf spreken: "ik hou van je, zie je", "ik kom niet om met je te praten over liefde", "het is niet gemakkelijk om lief te hebben", "om van je te houden voor het leven", "Om niet langer aan je te denken". Uitzondering is zijn nummer "Chanson pour Anna" dat over Anne Frank gaat.

In de jaren tachtig wordt hij een redelijk succesvol producer. Hij nam ook covers op van Maurice Chevalier en Charles Trenet. Tevens richt hij in zijn tuin een piratenradiostation op dat 24 uur per dag in de lucht is en dat alleen maar Franstalige muziek draait met een team dat grotendeels dakloos is.

 (bron: fr.wikipedia.org/wiki/Daniel_Guichard / /nl.frwiki.wiki/wiki/Daniel_Guichard) 

MUZIEKNOOTMon vieux geschreven door Michelle Senlis en gecomponeerd door Jean Ferrat in 1962. In 1962 schreef Michelle Senlis de tekst Mon vieux als eerbetoon aan haar vader, een tekst die Jean Ferrat in 1963 op muziek zette en werd uitgevoerd door twee zangers, Jacques Boyer en Jean-Louis Stain. Op 7 november 1963 overleed de vader van Michelle Senlis, het laatste verzoek van haar vader was om de ode aan hem (Mon vieux) niet meer te laten uitvoeren zodat het nummer Mon vieux een exclusief eerbetoon aan hem was en zou blijven.

Echter in 1974 stemde Michelle Senlis er toch mee in om Daniel Guichard een cover van Mon vieux te laten opnemen. Later zei ze spijt te hebben van haar goedkeuren en beschuldigde ze Daniel Guichard ervan dat hij de tekst van Mon vieux aangepast had zonder overleg en toestemming van haar. 

Tekst: Mon vieux

Dans son vieux pardessus râpé
Il s'en allait l'hiver, l'été
Dans le petit matin frileux
Mon vieux 

Y'avait qu'un dimanche par semaine
Les autres jours, c'était la graine
Qu'il allait gagner comme on peut
Mon vieux

L'été, on allait voir la mer
Tu vois, c'était pas la misère
C'était pas non plus le paradis
Eh ouais, tant pis

Dans son vieux pardessus râpé
Il a pris, pendant des années
Le même autobus de banlieue
Mon vieux

Le soir, en rentrant du boulot
Il s'asseyait sans dire un mot
Il était du genre silencieux

Mon vieux

Les dimanches étaient monotones
On ne recevait jamais personne
Ça ne le rendait pas malheureux
Je crois, mon vieux

Dans son vieux pardessus râpé
Les jours de paye, quand il rentrait
On l'entendait gueuler un peu
Mon vieux

Nous, on connaissait la chanson
Tout y passait, bourgeois, patron
La gauche, la droite, même le Bon Dieu
Avec mon vieux

Chez nous, y'avait pas la télé
C'est dehors que j'allais chercher
Pendant quelques heures l'évasion
Je sais, c'est con

Dire que j'ai passé des années
À côté de lui, sans le regarder
On a à peine ouvert les yeux
Nous deux

J'aurais pu, c'était pas malin
Faire avec lui un bout de chemin
Ça l'aurait peut-être rendu heureux
Mon vieux

Mais quand on a juste quinze ans
On n'a pas le cœur assez grand
Pour y loger toutes ces choses-là
Tu vois

Maintenant qu'il est loin d'ici
En pensant à tout ça, je me dis
J'aimerai bien qu'il soit près de moi
Papa 

(Auteur: Michelle Senlis Compositie: jean Ferrat)

X184%20Mon%20vieux 

Tekst: Mon vieux - Nederlandse vertaling

 

 

{{ message }}

{{ 'Comments are closed.' | trans }}