122. Moi Lolita (2001) - Alizée,

Alizée Jacotey (geboren op 21 augustus 1984), professioneel bekend als Alizée, is een Franse zangeres, danseres en stemactrice. Ze is geboren en opgegroeid in Ajaccio,Corsica. De naam Alizée is de vrouwelijke vorm van het Franse woord 'alizé' dat 'passaatwind' betekent, zo gekozen door haar ouders die enthousiaste windsurfers waren.

Ze werd ontdekt na haar winnende optreden in de talentenjacht Graines de Star in 1999. Hierna volgde een reeks albums die een enorme populariteit bereikten door de grenzen van de lyrische inhoud te verleggen naar mainstream populaire muziek en beeldende videoclips, die een vaste waarde werden op NRJ, Europa 1, MTV, Virgin Radio en vele anderen. Gedurende haar carrière,had ze veel top 25 hits in de hitlijsten, waaronder "Moi ... Lolita", "L'Alizé", "J'en ai marre!", "Gourmandises", "Mademoiselle Juliette", haar coverversie van "La Isla Bonita", "Parler Tout Bas", "Les collines" en "À cause de l'automne".

Alizée is één van de best verkopende vrouwelijke Franse artiesten van de 21ste eeuw, en is ook de zanger met de meeste exportproducten van Frankrijk. Ze heeft inmiddels zes studioalbums uitgebracht, waarvan de eerste twee zijn gecomponeerd door Laurent Boutonnat en geschreven door Myléne Farmer.  

112%20Alizee

[Foto: onbekend]  

Haar eerste album was Gourmandises, dat binnen drie maanden na de release een Platinum-certificering ontving. Na de internationale lancering in 2001, werd het album een succes zowel in Frankrijk als in het buitenland, waardoor Alizée de onderscheiding verdiende voor de best verkopende vrouwelijke Franse zangeres in 2001. Van het album werden er in Frankrijk 700,000 verkocht in drie maanden en in Europe werden er 1,000,000 van verkocht in 2001. Het album bevatte haar meest succesvolle single "Moi ... Lolita" dat een nummer één notering bereikte in verschillende landen in Europa en Oost-Azië, in het Verenigd Koninkrijk, werd het door de New Musical Express gekozen tot "Single van de Week" een zeldzaam voorbeeld van een nummer in een vreemde taal dat hoog scoort in het Verenigd Koninkrijk, het bereikte daar uiteindelijk een hoogste notering van nummer 9.

In hetzelfde jaar becijferde de krant Le Figaro dat zij de best verdienende Franse muziekartiest van dat jaar was met 10.4 miljoen Euro. Haar The Mademoiselle Juliette video uit November 2007 staat genoteerd als 138e in de lijst van de meest belangrijke video's in de laatste 15 jaar van het MTV kanaal in Latijns-Amerika. Tot op heden voert zij de lijst aan als Franse zanger(es) met de meest verkochte platen buiten Frankrijk. 

(bron: en.wikipedia.org/wiki/Aliz%C3%A9e / nl.wikipedia.org/wiki/Aliz%C3%A9e)

MUZIEKNOOTMoi... Lolita is de eerste single van Alizée Jacotey, in samenwerking met Mylène Farmer en Laurent Boutonnat, die op 21 mei 2000 in Frankrijk uitkwam. Enkele maanden later werd het ook elders uitgebracht. Het liedje werd een hit in bijna heel Europa. Het liedje is geïnspireerd op Lolita, een personage uit een boek van Vladimir Nabokov. In totaal gaan er van dit nummer meer dan 1,2 miljoen singles over de toonbank en het bereikt in Nederland de gouden status.

Moi... Lolita, de debuutsingle, van haar debuutalbum Gourmandises (2000) werd opgenomen toen ze pas 15 was. Het was populair in Frankrijk, Spanje, België, Georgië, Oostenrijk, Nederland, Israël, Mexico, Libanon, Oekraïne, Turkije, Syrië, Azerbeidzjan, Rusland, Griekenland, Italië, Duitsland, Polen, Denemarken, Bulgarije, het Verenigd Koninkrijk en vele andere landen.

Peter Robinson van NME heeft het nummer geprezen en zei: "Het is pop zoals pop zou moeten zijn: het perfecte huwelijk van onschuld en ervaring waarvan de Fransen, van Birkin tot Paradis, altijd overweldigend capabel leken. Dit plus het nummer heeft een van de meest opwindende muzieknoten die ooit zijn opgenomen."

De video voor de single, die als eerste van haar werd gefilmd, toonde Alizée als een dorpsmeisje dat een nachtclub bezoekt, geregisseerd door Laurent Boutonnat en werd voor het eerst uitgezonden op 26 juli 2000 op M6. De video gaat over Alizée die in een discotheek danst en plezier heeft. In het eerste deel van de video rent Alizée weg van een man die zijn liefde voor haar belijdt en haar geld geeft. Later gaat ze met haar kleine zusje (in de video) naar een nachtclub en begint te dansen. De video eindigt met Alizée en het meisje die weggaan en de man van het begin die hen volgt.

Het nummer bereikte zijn hoogtepunt op nummer twee in Frankrijk en bleef gedurende 24 opeenvolgende weken in de top vijf staan. Toen haar volgende single "L'Alizé" de nummer één notering bereikte, stond Moi ... Lolita nog steeds op de nummer drie positie. Het nummer werd twee maanden na de release door SNEP gecertificeerd als gouden plaat. In totaal verkocht het nummer meer dan 1,282,000 exemplaren en werd daarmee de 31ste best verkochte single ooit in Frankrijk.

In het Engeland werd het lied geprezen door de New Musical Express, die het erkende met een "Single Of The Week" -prijs. Het is een zeldzaam voorbeeld van een een lied in een vreemde taal dat hoog in de Engelse hitparade eindigde met als hoogste notering nummer 9. Het nummer werd zowel in de trailer als in de film "A Good Year" van Ridley Scott gebruikt.

 Tekst: Moi... Lolita

Moi je m'appelle Lolita
Lo ou bien Lola
Du pareil au même
Moi je m'appelle Lolita
Quand je rêve aux loups
C'est Lola qui saigne
Quand fourche ma langue,
j'ai là un fou rire aussi fou
Qu'un phénomène
Je m'appelle Lolita
Lo de vie, Lo aux amours diluviennes

Moi je m'appelle Lolita
Collégienne aux bas
Bleus de méthylène
Moi je m'appelle Lolita
Coléreuse et pas
Mi-coton, mi-laine
Motus et bouche qui n'dis pas
À maman que je suis un phénomène
Je m'appelle Lolita
Lo de vie, lo aux amours diluviennes

C'est pas ma faute
Et quand je donne ma langue aux chats
Je vois les autres
Tout prêts à se jeter sur moi
C'est pas ma faute à moi
Si j'entends tout autour de moi
Hello, helli, t'es A (L.O.L.I.T.A.)
Moi Lolita

(Auteur: Mylène Farmer Componist; Laurent Boutonnat)  

112%20Moi%20Lolita 

Tekst: Moi... Lolita - Nederlandse vertaling

Ik heet Lolita
Lo of gewoon Lola,
dat is precies eender,
Ik heet Lolita
en wanneer ik aan m'n liefjes denk
is het Lola die 'bloedt',
Als het een verspreking is
heb ik daar de slappe lach over, net zo
gek als een zonderling iemand,
Ik heet Lolita
Lo van leven, Lo voor overvloedige liefdes

Ik heet Lolita,
niet zo'n beste leerling,
snapt niets van methyleen,
Ik heet Lolita
ben opvliegend en niet
slap en 'wollig',
Stil en mondje dicht! Niet tegen
mama zeggen dat ik maar een rare Chinees ben,
Ik heet Lolita
Lo van leven, Lo voor overvloedige liefdes

Het is mijn schuld niet,
en wanneer ik het niet meer weet
zie ik de anderen
die klaarstaan om zich op mij te storten,
Ik kan er niets aan doen
als ik overal om me heen hoor
Hallo, hoi, jij bent A (Lolita)
Ik, Lolita

(bron: songteksten.net)

 

 

 

 

 

 

{{ message }}

{{ 'Comments are closed.' | trans }}