171. Oh Lady Mary (1969) - David Alexandre Winter

David Alexandre Winter, pseudoniem van Leon Kleerekoper (Amsterdam, 4 april 1943) is een Nederlands singer-songwriter, die bij het Eurovisiesongfestival 1970 voor Luxemburg aantrad. Zijn dochter Ophélie Winter is in Frankrijk een bekend model, zangeres en tv-presentatrice. Midden jaren zestig brak hij door als zanger van de band Daddy’s Act en was hij dj bij Radio Veronica en Radio 227, onder de artiestennaam John van Doren. Eind jaren zestig vertrok hij naar Parijs waar hij zijn debuutsingle Oh Lady Mary opnam, overigens een cover van een Turks nummer. Tot zijn grote verrassing werden er een paar miljoen exemplaren van verkocht en stond hij wekenlang op 1 in Frankrijk.

In 1970 ging hij in op het aanbod van de Luxemburgse zender RTL om het land te vertegenwoordigen bij het het Eurosongfestival van dat jaar. Het festival werd in Amsterdam gehouden. Met het Franstalige liedje Je suis tombé du ciel werd hij uiteindelijk laatste met nul punten. In zijn carrière heeft hij liedjes opgenomen in het Frans, Engels, Nederlands, Duits, Italiaans en Spaans. Zijn tournees brachten hem naar bekende theaters zoals het Bolsjojtheater in Moskou en l’Olympia in Parijs. Hij werd uitgenodigd door Prins Reinier en Prinses Gracia van Monaco om op te treden op het gala van het Rode Kruis en zong ooit voor de Britse koningin Elizabeth.  

X88%20David%20Alexandre%20Winter

[Foto: onbekend /peoplepill.com]  

Hij scoorde twee nummer 1-hits in Duitsland: "Schau Schau Hinter Den Dunen" en "Ohne Dich war es Halb So Schoen". In totaal verkocht David-Alexandre Winter meer dan 26 miljoen platen tijdens zijn 10-jarige carrière in Frankrijk en de rest van Europa. In 1979 emigreerde David naar de Verenigde Staten. In de buurt van Boston heeft hij een farm, met opnamestudio, waar hij nog af en toe liedjes opnam. In 1993 werd hij geopereerd aan een tumor aan de stembanden. Naast het zingen verdiende hij de kost als autoverkoper.

In 2004 bracht hij een heel persoonlijke single ‘L’étoile du Berger’ uit. Dit lied vertelt over hoe hij en zijn ouders na de oorlog elkaar terugvonden. Winter was namelijk Joods en hij was een van de weinige kinderen die de concentratiekampen hadden overleefd. In datzelfde jaar bracht hij ‘Nostalgie’ uit, een verzamel-cd met zijn 50 grootste hits. In 2010 trad hij tijdens een tournee weer in Frankrijk op. In 2014 volgde een nieuw album, dat in Nashville was opgenomen.

In juni 2021 verschijnt in het tijdschrift Revu een interview met David Alexandre Winter (https://revu.nl/artikel/452553/van-concentratiekamp-naar-country-hemel) waarin hij vertelt over zijn levenspad en carrière. 

(bron: nl.wikipedia.org/wiki/David_Alexandre_Winter) 

MUZIEKNOOTOh Lady Mary was zijn debuutsingle in januari 1969. Hij was kort daarvoor ontdekt door Leo Missir van Riviera Records (een dochteronderneming van de Barclay groep), nadat hij Enheland had verlaten en naar Parijs was getrokken. Oh Lady Mary is overigens een cover van een Turks nummer. Oh Lady Mary was ook zijn enige hit in Nederland, 2 andere singles kwamen niet verder dan de Tipparade.

In april 1969 waren er van het nummer al 750.000 exemplaren verkocht en in augustus waren er al een miljoen verkocht in Frankrijk, waar het 36 weken lang nummer één was en negen maanden in de top 10 stond. De totale verkoop voor de eerste single resulteerde in 2,6 miljoen verkochte exemplaren. Het was ook een hit in Italië (# 4), Spanje (# 5), Duitsland (# 2), Nederland (# 5), België (# 1). In totaal verkocht het meer dan 4,5. miljoen exemplaren in Europa. Vanaf dat moment heeft David Alexandre Winter, de van oorsprong uit Amsterdam afkomstige zanger, de status van ster in La France.

Het nummer is geschreven door Patricia Carli en de Turkse componist Metin Bükey en werd in 1970 ook een hit voor de Oostenrijkse Peter Alexander ( vier weken lang nummer één). Winter nam 10 albums en 42 singles & E.P.'s op, waarvan er 9 een nummer 1-hits werden in Frankrijk, België, Nederland, Italië en Duitsland. Nummers als: "Vole s’envole" (# 1 1.650.000 verkocht) / "Je suis tombé du ciel" (# 3. 850.000) verkochten goed. Met het Franstalige liedje Je suis tombé du ciel werd hij uiteindelijk laatste met nul punten als Luxemburgse inzending voor het Eurovisie Songfestival in 1970.

Tom Jones (1969), Peter Alexander (1969) en Dalida (1972) namen het nummer ook op in respectievelijk het Engels, Duits en Italiaans.

Tekst: Oh Lady Mary

Oh Lady Mary, petite fille aux yeux bleus
Oh Lady Mary, tu n'étais pour lui qu'un jeu
Oh Lady Mary, à l'aube de chaque nuit
Oh Lady Mary, un nouveau jour vient sans bruit
Petite fille, brise les chaînes de l'ennui
Tu es jolie et ta fraîcheur salue la vie
Oh Lady Mary, regarde autour de toi
Oh Lady Mary, tous les trésors que tu as
La mer et le ciel, la vie les a fait pour toi
Oh Lady Mary, tous ces cadeaux sont toi

Oh Lady Mary
La la la la
Oh Lady Mary
La la la la

Petite fille, oublie tes pleurs, aime la vie
Elle est jolie, ouvre tes yeux, ses folies
Oh Lady Mary, donne ton coeur au printemps
Oh Lady Mary, joue le jeu de tes vingt ans
Oh Lady Mary, le bonheur est comme un enfant
Oh Lady Mary, il grandit avec le temps
La la la la la

(Auteur: Patricia Carli , Yilmar Bukey)  

X88%20Oh%20Lady%20Mary

Tekst: Oh Lady Mary - Nederlandse vertaling

Vertaling door Henriëtte van der Staay - Limmen (NH)

 Oh Lady Mary

Oh Lady Mary, klein meisje met blauwe ogen
Oh Lady Mary, je was voor hem slechts een speeltje
Oh Lady Mary, bij het ochtendgloren van elke nacht
Oh Lady Mary, volgt geluidloos een nieuwe dag
Klein meisje, verbreek de kettingen van je smart
Je bent mooi en jouw frisheid groet het leven
Oh Lady Mary, kijk toch eens om je heen
Oh Lady Mary, naar alle schatten die je hebt
De zee en de hemel, het leven heeft ze voor jou gemaakt
Oh Lady Mary, al deze cadeaus zijn van jou

Oh Lady Mary
La la la la
Oh Lady Mary
La la la la

Klein meisje, vergeet te huilen, hou van het leven
Het is mooi, open je ogen voor zijn gekkigheden
Oh Lady Mary, geef je hart aan de lente
Oh Lady Mary, speel het spel van jouw 20 jaar
Oh Lady Mary, het geluk is net als een kind
Oh Lady Mary, het groeit op met de tijd
La la la la


 

 

 

 

 

{{ message }}

{{ 'Comments are closed.' | trans }}