282. Pourquoi moi (2018) - Eyma Scharen

Eyma Scharen (24 april, 2002) is het verhaal van een jong meisje gepassioneerd door muziek en zangwedstrijden. Ze zegt graag dat ze "zingend geboren" is en al op 7-jarige leeftijd met zangwedstrijden mee deed. In 2015 won ze de finale van de muzikale springplank "Plus 2 Talents" in de categorie junioren. Al op hele jeugdige leeftijd is ze een vaste deelneemster van het programma "The Voice Kids", een zangwedstrijd voor jongeren van 6 tot 15 jaar, variant van "The Voice". In 2015, slechts 12 jaar oud, besluit ze dan deel te nemen aan het tweede seizoen van de show: de kans om haar ouders trots te maken en andere kinderen te ontmoeten die dezelfde passie delen.

Fan van Adele, Rihanna en Bruno Mars, neemt Eyma deel aan de "The Voice Kids" en kiest ervoor om "On ira" van Zaz te zingen. Van de drie coaches keert chansonnier Patrick Fiori zijn stoel terug bij het horen van haar stem en haar interpretatie van het nummer, en besluit de jonge zangeres onder zijn hoede te nemen. Zo neemt ze deel aan het volgende evenement, de "Battles", waar ze in een trio het nummer "Forever Young" van Alphaville zingt, met twee andere jonge meisjes. Ze werd niet geselecteerd voor de finale, maar de show maakte haar bekend en betekende het begin van haar carrière.

X148a%20Eyma%20Scharen

[Foto; Laurent Dard] 

Het jaar daarop kreeg Eyma de kans voor een verrijkende ervaring en Frankrijk te vertegenwoordigen op een festival, het International Festival of Language and Culture, gehouden in het Opera House in Sidney, Australië. Daarna trad ze op in het Casino de Paris, op festivals en gala's in heel Frankrijk. In 2017 nam ze met name deel aan een aflevering van de "The Voice"-tour in Orange.

Het jaar 2018 is een keerpunt in haar carrière: ze wordt gekozen om de titelrol te spelen in de musical "Bernadette de Lourdes". Eyma zingt daar naast andere Franse musicalsterren. Een geweldige primeur voor de jonge artieste en voor deze musical die zich vanaf juni 2019 afspeelt in het congrescentrum van Lourdes. Ze speelt daar een tienermeisje aan wie de Maagd Maria in 1858 verschillende keren verscheen. Een rol waarin de jonge kunstenares geniet, die zich naar eigen zeggen terugvindt in het altruïstische karakter en de familiewaarden van haar karakter.

Een nummer van de musical is "Pourquoi moi ?" , met ontroerende teksten, is de eerste single die voor de lancering van de show aan het publiek werd gepresenteerd. De teksten en liedjes werden allemaal gecomponeerd door tekstschrijver Grégoire Boissenot. Een nieuwe en verrijkende ervaring voor de jonge artieste in het universum pop-rock musical en een veelbelovende carrière ... 

(bron: cheriefm.fr/artistes/eyma/biographie)

MUZIEKNOOTPourquoi moi in de musicalvorm is het verhaal van Bernadette Soubirous. Na de herdenking van de 160e verjaardag van de Mariaverschijningen besloot de stad Lourdes om in nauwe samenwerking met het Heiligdom Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes in 2019 de 175e verjaardag van de geboorte van Bernadette te vieren, maar ook de 140e verjaardag van haar overlijden. Het hoogtepunt van 2019 werd de voorstelling van de musical “Bernadette de Lourdes”. Deze rakende en verbindende musical, geschreven door de Franse zanger Grégoire Boissenot en geproduceerd door Lionel Florence en Patrice Guirao (De Tien Geboden, The Lion King, Robin Hood, Mozart l’Opéra Rock...) vertelt het bijzondere verhaal van de jonge Bernadette Soubirous. Het verhaal van Bernadette is geschreven op basis van officiële documenten, om er een rakende en verbindende voorstelling van te maken.

Bernadette waar over de 'comédie musicale' Bernadette de Lourdes is gemaakt is een puur Franse onderneming op poten gezet door Gad Elmaleh, de man van Charlotte (en de vader van hun dochter), Charlotte is dan weer de dochter van prinses Caroline van Monaco. Het schijnt in pelgrimstijd (april - oktober) geregeld uitgevoerd te worden, met veel succes. Door corona is de voorstelling twee jaar stil komen te staan, maar ze gaan sinds april 2022 weer volle kracht vooruit.

Bernadette Soubirous, alias Marie-Bernard van Lourdes (Lourdes, 7 januari 1844 – Nevers, 16 april 1879) is een Frans katholiek heilige. De visioenen van Bernadette vormden de aanleiding voor het ontstaan van Lourdes als bedevaartsoord.

Op 11 februari 1858, ze was toen veertien jaar oud, ging Bernadette met haar zusje Toinette en een vriendin Jeanne Abadie hout sprokkelen. Vanwege haar slechte conditie kon Bernadette de meisjes niet bijhouden. Toen ze haar kousen uittrok om de Gave over te steken, hoorde ze aan de overkant boven de daar aanwezige grot van Massabielle een geruis als van de wind, maar zag de struiken en bomen niet bewegen. Ze zag vervolgens de verschijning van een in het wit geklede dame met een rozenkrans, die zich tijdens een latere verschijning - op 25 maart - voorstelde als Que soy era immaculada councepciou ("Ik ben de onbevlekte ontvangenis"). Paus Pius IX had reeds in het jaar 1854 het dogma afgekondigd van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria, dat wil zeggen dat Maria vanaf haar conceptie geheel zonder zonde was. Bernadette, die een eenvoudig meisje was dat nauwelijks kon lezen, wist dit echter niet. Haar ouders, onderwijzers en priesters zouden later getuigen dat zij nog nooit over de onbevlekte ontvangenis had gehoord. Bernadette weigerde een gedetailleerd verslag uit te brengen en sprak slechts over “dat mens” (aquero in het plaatselijke Occitaanse dialect). 

Tekst:Pourquoi moi

Je suis née dans la boue
Sans aucun horizon
Que rester à genoux
Sans chercher de raison
Je suis née dans la boue
Parce que c’était ma place

Alors pourquoi moi ?
Si ce n’est pour vous.
Alors pourquoi moi ?
Si ce n’est pour vous
Alors pourquoi moi
Si ce n’est par vous

Je suis née de la boue
En y trouvant l’eau claire

Qui m’a tenue debout
Pour m’éloigner de terre
Je suis née de la boue
Pour y laisser une trace

Alors si c’est moi
Ce n’est que pour vous.
Alors si c’est moi
Ce n’est que pour vous
Alors si c’est moi
Ce n’est que par vous

Je suis sans doute moins qu’une autre
Je porte en moi tant de fautes
Je n’ai rien et rien d’autre
Que d’être l’une des vôtres

Alors je suis là
Je le suis par vous.
Alors je suis là
Je le suis par vous
Alors je suis là
Je le suis pour vous

X148%20Aquero

Tekst: Pourquoi moi (Waarom ik?)- Nederlandse vertaling

Vertaling door Henriëtte van der Staay - Limmen (NH) 

Ik ben geboren in de modder
Zonder enig vooruitzicht
Dan om geknield te blijven
Zonder naar een reden te zoeken
Ik ben geboren in de modder
Omdat het mijn plaats was

Dus waarom ik?
Als niet voor u
Dus waarom ik?
Als niet voor u
Dus waarom ik?
Als niet door u

Ik ben geboren uit de modder
Door er helder water te vinden
Dat mij staande hield
Om mij van aarde te ontdoen
Ik ben geboren uit de modder
Om er een spoor na te laten

Dus als ik het ben
Is het alleen voor u
Dus als ik het ben
Is het alleen voor u
Dus als ik het ben
Is het alleen door u

Ik ben waarschijnlijk minder dan een ander
Ik draag in mij zoveel fouten
Ik heb niets en niets anders
Dan één van de uwen te zijn

Dus hier ben ik
Ik ben er door u
Dus hier ben ik
Ik ben er door u
Dus hier ben ik
Ik ben er voor u

 

 

 

 

 

 

 

{{ message }}

{{ 'Comments are closed.' | trans }}