277. Je Veux (2010) - ZAZ

Isabelle Geffroy (1 mei 1980 in Tours), beter bekend onder de artiestennaam Zaz, is een Franse zangeres-tekstschrijfster die jazzy-achtige stijlen mixt met Franse muziek, soul en akoestiek. Ze werd beroemd om haar hit "Je veux", van haar eerste album, Zaz, uitgebracht in mei 2010. Haar moeder was lerares Spaans en haar vader werkte voor een elektriciteitsbedrijf. In 1985 ging ze naar het Conservatoire de Tours met haar zus en broer, ze volgt daar muziekles van haar 6e tot 11e jaar. Ze leerde viool, piano en gitaar spelen en (koor)zingen. In 1994 verhuisde ze naar Bordeaux. In 2000 won ze een beurs van de regionale raad, waardoor ze lid kon worden van een school voor moderne muziek, het CIAM (Centrum voor Muzikale Activiteiten en Informatie) van Bordeaux. 

In 2001 begon ze haar zangcarrière in de bluesband "Fifty Fingers". Ze zong in muziekgroepen uit Angoulême, vooral in een jazzkwintet. Ze werd een van de vier zangeressen van Izar-Adatz (Baskisch), een variétéband die bestond uit zestien mensen met wie ze twee jaar toerde, vooral in de Midi-Pyreneeën en Baskenland. Ze werkte in de studio als achtergrondzangeres in Toulouse en trad op met vele Franse zangers.

In mei 2010 schreef het Franse tijdschrift Télérama met een vooruitziende blik : "Zaz heeft een buitengewone stem, en zij zal de zomersensatie worden". Op 10 mei 2010 bracht Zaz haar eerste album uit. Het bevat nummers die ze zelf schreef of mede componeerde waaronder "Le long de la route", en op het album staat ook de hitsingle "Je veux". Met haar album Paris won ze in 2015 de Echo-prijs voor de beste internationale rock / popartiest. Op Paris vertolkt Zaz 13 klassiekers die op één of andere manier over Parijs gaan. Zaz laat zich op Paris bijstaan door een heuse bigband, die in samenstellingen van verschillend formaat bijdraagt aan de plaat en zorgt voor een authentiek klinkend geluid.

X52b%20Zaz

[Foto: picture alliance /dpa/Anthony Anex]

In 2011 won Zaz een EBBA Award. Elk jaar erkennen de European Border Breakers Awards (EBBA) het succes van tien opkomende artiesten of groepen die het publiek hebben bereikt buiten hun eigen land met hun eerste internationaal uitgebrachte album in het afgelopen jaar. In 2012 ging Zaz op tournee en gaf concerten in verschillende landen over de hele wereld, waaronder Japan, Canada, Duitsland, Polen, Zwitserland, Slovenië, Tsjechië, Kroatië, Bulgarije, Servië en Turkije.

In 2016 werd Zaz uitgenodigd om op te treden in Zacatecas City, Mexico als onderdeel van de Festival Cultural Zacatecas. In september 2018 bracht Zaz 'Qué vendrá' uit, het eerste nummer van een nieuw album met de titel Effet miroir. Het titelnummer en het koor zijn in het Spaans. In 2019 nam Zaz een loopbaanonderbreking om "voor mezelf te zorgen ... Er moet een balans zijn, want het is Isa [een samentrekking van haar echte naam] die Zaz voedt, niet Zaz die Isa voedt." In oktober 2021 bracht Zaz haar vijfde studioalbum uit, Isa. Zaz onderscheidt zich door een krachtige, ietwat hese stem die uit duizenden herkenbaar is. Op haar vijf albums tot nu toe vlindert ze moeiteloos van jazz naar soul, chanson en pop. 

(bron: www.doubleveeconcerts.nl/artists/zaz / Erwin Zijleman (Blog de Krenten uit de Pop) / en.wikipedia.org/wiki/Zaz_(singer)

MUZIEKNOOTJe veux is geschreven door Kerredine Soltani en Tryss. Je veux is van haar debuutalbum Zaz (2010) en is tevens haar debuutsingle. De muziek is een mix van verschillende stijlen zoals folk, jazz en chanson, maar dit zijn meer dan gewoon straatliedjes. Zaz heeft een conservatoriumopleiding, en dat hoor je in de kwaliteit van haar muziek. Maar dat raffinement is niet opdringerig: deze muziek is het zeker waard om aandachtig te beluisteren, maar leent zich ook prima voor een beetje vrolijkheid op de achtergrond.

De single werd bekroond met 2x platina, in Zwitserland en België, voor meer dan 30,000 verkochte singles en goud in Italië waar de single meer dan 15,000 keer over de toonbank ging. Het was in andere landen (Oostenrijk, België, Duitsland, Zwitserland, Italië), eigenlijk behalve thuisland Frankrijk, waarin het slechts de 34e positie bereikte in de hitparade (SNEP), een grote hit.

Tekst: je veux

Donnez moi une suite au Ritz, je n'en veux pas !
Des bijoux de chez CHANEL, je n'en veux pas !
Donnez moi une limousine, j'en ferais quoi ? papalapapapala
Offrez moi du personnel, j'en ferais quoi ?
Un manoir a Neuchâtel, ce n'est pas pour moi.
Offrez moi la Tour Eiffel, j'en ferais quoi ? fafalafafala

Je Veux d'l'amour, d'la joie, de la bonne humeur,
ce n'est pas votre argent qui f'ra mon bonheur,
moi j'veux crever la main sur le cœur fafalafafala allons ensemble,
découvrir ma liberté, oubliez donc tous vos clichés,
bienvenue dans ma réalité.

J'en ai marre de vos bonnes manières, c'est trop pour moi !
Moi je mange avec les mains et j'suis comme ça !
J'parle fort et je suis franche, excusez moi !
Finie l'hypocrisie moi j'me casse de là !
J'en ai marre des langues de bois !
Regardez moi, toute manière j'vous en veux pas
et j'suis comme çaaaaaaa (j'suis comme çaaa) papalapapapala

Je Veux d'l'amour, d'la joie, de la bonne humeur,
ce n'est pas votre argent qui f'ra mon bonheur,
moi j'veux crever la main sur le cœur papalapapapala Allons ensemble
découvrir ma liberté, oubliez donc tous vos clichés,
bienvenue dans ma réalité !

(Auteur: Kerredine Soltani, Tryss)

X78%20Je%20veux

Tekst: Je veux - Nederlandse vertaling

Geef me een kamer in Hotel Ritz, dat wil ik niet
Sieraden van Chanel, dat wil ik niet
Geef me een limousine, wat moet ik ermee?
Geef mij personeel, wat moet ik ermee?
Een landhuis in Neufchatel, dat is niet voor mij
Geef mij de Eiffeltoren, wat moet ik ermee?

Ik wil liefde, vreugde, goed humeur
Het is niet jouw geld dat mij blijdschap geeft
Ik, ik wil sterven met de hand op het hart
Laten we samen gaan, mijn vrijheid ontdekken
Vergeet dus al jouw clichés
Welkom in mijn realiteit

Ik ben zat van jouw goede manieren, het is te veel voor mij
Ik, ik eet met de handen en ik ben zoals dat
Ik praat hard en ik ben direct, sorry
Stop de huichelarij, ik breek me daarover
Kijk mij, van al jouw manieren, wil ik er geen van zijn, ik ben zoals dat

Ik wil liefde, vreugde, goed humeur
Het is niet jouw geld dat mij blijdschap geeft
Ik, ik wil sterven met de hand op het hart
Laten we samen gaan, mijn vrijheid ontdekken
Vergeet dus al jouw clichés
Welkom in mijn realiteit

(bron: muzikum.eu)


 


 

 

 

 

 

 

{{ message }}

{{ 'Comments are closed.' | trans }}