26. For me... formidable (1963) - Charles Aznavour

Charles Aznavour, pseudoniem van Chahnour Varinag Aznavourian (Parijs, 22 mei 1924- 1 oktober 2018, Mouriès) is een Franse zanger, liedjesschrijver en acteur van Armeense afkomst. Aznavour werd geboren als zoon van Armeense immigranten. Op negenjarige leeftijd begon hij met acteren en dansen. In de jaren veertig vormde hij samen met Pierre Roche een muzikaal duo en spoedig koos hij de podiumnaam Aznavour. Ondertussen schreef Aznavour in 1944 zijn eerste nummer J'ai Bu. De eerste successen van het partnerschap waren in Canada gedurende de periode 1948-1950.

Tijdens de vroege stadia van zijn carrière stond Aznavour in het voorprogramma van Edith Piaf in de Moulin Rouge. Piaf adviseerde hem toen om zich toe te leggen op een zangcarrière. Piaf hielp Aznavour met het ontwikkelen van zijn kenmerkende stem wat leidde tot zijn unieke geluid die zo goed bij zijn repertoire paste. Piaf nam hem mee op tournee door Frankrijk en de Verenigde Staten. Daarna ging de reis naar Quebec, waar het grote succes hem wachtte: veertig weken lang mocht hij in enkele clubs spelen, met elf shows per week. In 1953 brak Charles, beïnvloed door Piaf, met zijn partner Pierre Roche.

In 1974 had Aznavour groot succes in het Verenigd Koninkrijk met zijn Engelstalige nummer "She" wat veertien weken op nummer 1 stond in de Engelse hitparade. Zijn andere Engelstalige hit in het Verenigd Koninkrijk was "The Old Fashioned Way" in 1973, dat 15 weken in de Britse hitlijsten stond. 

20b%20Charles%20Aznavour

[Foto: Bernard Pascucci / Ina - AFP]

Aznavour was één van Frankrijks meest populaire zangers. Hij werd de Franse Frank Sinatra genoemd, terwijl muziekcriticus Stephen Holden Aznavour beschreef. als een "Franse popgod". Hij was misschien wel de beroemdste Armeniër van zijn tijd. In 1998 werd Aznavour door CNN uitgeroepen tot entertainer van de eeuw gekozen door de lezers van Time Online van over de hele wereld. Hij werd erkend als de beste artiest van de eeuw, met bijna 18% van de stemmen, nog voor Elvis Presley en Bob Dylan. Aznavour zong vaak over liefde. Hij schreef of schreef mee aan musicals, meer dan duizend liedjes en nam eenennegentig studioalbums op. Aznavour sprak en zong in vele talen (Frans, Engels, Italiaans, Spaans, Duits, Russisch, Armeens, Napolitaans en Kabyle), en hij heeft opgetreden in de prestigieuze Carnegie Hall en andere belangrijke zalen in de wereld.

Op 1 oktober 2018 werd Aznavour op 94-jarige leeftijd dood aangetroffen in een badkuip in zijn huis in Mouriès. Het autopsierapport concludeerde dat Aznavour stierf aan een hartstilstand, gecompliceerd door een acuut longoedeem. Op 5 oktober werd Aznavour geëerd met een staatsbegrafenis in het militaire complex Les Invalides in Parijs, waarbij president Emmanuel Macron hem prees als een van de meest belangrijke "gezichten van Frankrijk". Hoogwaardigheidsbekleders die de begrafenis bijwoonden, waren o.a. de voormalige Franse presidenten Nicolas Sarkozy en François Hollande, evenals de Armeense president Armen Sarkissian. Zijn kist werd aan het einde van de begrafenis opgetild onder het geluid van zijn hit "Emmenez-Moi". 

(bron: en.wikipedia.org/wiki/Charles_Aznavour / nl.wikipedia.org/wiki/Charles_Aznavour)

MUZIEKNOOT For Me... Formidable wordt in 1963 uitgebracht door Charles Aznavour. Het staat op het album Formidable uit hetzelfde jaar.

For Me... Formidable bereikt bescheiden noteringen in de Top 2000 van 2006, 2007, 2013, 2014 en 2015.

Aznavour schrijft ook een nummer in het Engels, ‘She’, dat hem in Engeland een platina plaat oplevert, maar in Frankrijk niet aanslaat. De Fransen horen hem liever zingen in la langue de Molière. Maar Aznavour schreef ook een nummer in het Frans en in het Engels tegelijk: ‘For Me Formidable’.

Het had overigens niet veel gescheeld of we hadden nooit van Aznavour gehoord. Het jaar 1956 markeerde een eerste groot momentum in het leven van de zanger. Tijdens een optreden in Casablanca was de reactie van het publiek zodanig dat Aznavour onmiddellijk naar de rang van ster werd gedreven. Voor zijn eerste Olympia (het wereld beroemde theater in Parijs) schreef Aznavour On My Life (1956), wat zijn eerste populaire succes werd. De contracten volgenden elkaar op en na nog eens drie maanden verblijf in Olympia, ging zijn carrière definitief van start in het Alhambra (een andere concertzaal in Parijs), waar hij Je m'joyais déjà (1960) creëerde.

Tijdens een mythische avond op 12 december 1960, nadat 7 chansons voor een koud publiek waren uitgevoerd, trekt de kunstenaar zijn ultieme troef : Je m'voyais déjà (1960), wat het verhaal vertelt van een mislukte kunstenaar ("Op 18 jaar verliet ik mijn provincie ... "). Aan het einde van de voorstelling waren projectoren gericht op het publiek. Geen applaus. Achter de schermen was Aznavour klaar om de hele zaak op te geven en twijfelde over zijn carrière. Hij keerde terug om het publiek nog een laatste keer te begroeten en hoorde plots de stoeltjes dichtslaan, zag de mensen opstaan en de hal van het Alhambra knerpte toen onder een donderend applaus. Zijn ultieme triomf op zesendertigjarige leeftijd.

Alle twijfels bij Aznavour verdwenen en dit was de stimulans om door te gaan. Vervolgens kreeg hij succes You're Going Go (1960), You Must Know (1961), La Mamma (1963), And Yet (1963), For Me Formidable (1964) and The Bohemian (1966) ). Chansons die voor het grootste deel verwijzen naar de liefde.

Tekst: For Me... Formidable

You are the one for me, for me, formi, formidable
You are my love, very, very, véri, véritable
Et je voudrais un jour enfin pouvoir te le dire
Te l'écrire
Dans la langue de Shakespeare

My daisy, daisy, dési, désirable
Je suis malheureux
D'avoir si peu de mots à t'offrir en cadeau
Darling I love you, love you, darling, I want you
Et puis c'est à peu pres tout
You are the one for me, for me, formi, formidable

You are the one for me, for me, formi, formidable
But how can you see me, see me, si mi, si minable
Je ferais mieux d'aller choisir mon vocabulaire
Pour te plaire
Dans la langue de Molière

Toi, tes eyes, ton nose, tes lips adorables
Tu n'as pas compris
Tant pis, ne t'en fais pas et
Viens-t'en dans mes bras
Darling I love you, love you, darling, I want you
Et puis le reste, on s'en fout
You are the one for me, formi, formidable

Je me demande même pourquoi je t'aime
Toi qui te moque de moi et de tout
Avec ton air canaille, canaille, canaille
How can I love you?

(Auteur: Charles Aznavour, Jacques Plante, Gene Lees Componist: Jacques Plante / Charles Aznavour) 

20%20For%20me%20Formidable

Tekst: For Me... Formidable - Nederlandse vertaling

Jij bent de ene voor mij, formidabel
Jij bent mijn liefste, waarachtig
en ik wou dat ik je dat eindelijk eens kon zeggen
kon schrijven
in de taal van Shakespeare
mijn begeerde
Ik vind het ellendig dat ik je zo weinig woorden
cadeau kan geven
Liefste, ik hou van jou
Liefste ik heb je nodig
en dat is het wel ongeveer
Jij bent de ene voor mij, formidabel

Jij bent de ene voor mij, formidabel
maar hoe kan je mij
zo deerniswekkend zien
ik zou mijn woorden beter kunnen kiezen
om jou te behagen
in de taal van Moliere
Jij, je ogen, je neus, je aanbiddelijke lippen
Je hebt het niet begrepen, jammer
Trek het je niet aan en kom in mijn armen
Liefste ik hou van jou
Liefste ik heb je nodig
en de rest daar hebben we maling aan
Jij bent de ene voor mij, formidabel

Ik vraag me zelfs af
waarom ik van je houd
van jou die lak hebt aan alles
met je schofterige, schofterige, schofterige, schofterige, houding
hoe kan ik je liefhebben

(bron: muzikum.eu)

 

 

 

{{ message }}

{{ 'Comments are closed.' | trans }}