251. Savoir aimer (1997) - Florent Pagny

 Florent Pagny (6 november 1961-) is een Franse zanger-schrijver, muzikant en acteur. Hij neemt zijn werk op in het Frans, maar ook in het Italiaans, Spaans en Engels. Zijn grootste hits zijn "N'importe quoi", "Savoir aimer" en "Ma Liberté de penser" - alle drie nummer één in Frankrijk. Tot 2018 heeft hij meer dan 6 miljoen singles en 10 miljoen albums verkocht en werd de 17e bestverkopende artiest aller tijden in Frankrijk. 

Op dertienjarige leeftijd begon hij te zingen in cafés, op de regionale podia met liedjes van Luis Mariano, Michel Sardou of Gerard Lenorman. Op zijn zestiende stopte hij, in overleg met zijn ouders, met school en verhuisde naar Parijs, waar hij allerlei klusjes deed (babysitter, reclamemakelaar, barman, enz.). Tegelijkertijd volgde hij theaterlessen en volgde daarna drie jaar het conservatorium. Daar leerde hij de basis van klassieke zang en ontwikkelde hij zijn bariton-stem, maar hij had geen zin om operazanger te worden en gaf de voorkeur aan een Franse popcarrière.

Florent Pagny begon zijn artistieke carrière als acteur in populaire films en televisiedrama's. In 1987 schreef hij zijn eerste nummer getiteld "N'importe quoi". Pagny's eerste album, Merci, werd uitgebracht in 1990. De nummers van het album zijn voornamelijk geschreven door hemzelf, sommige nummers waren zo controversieel met het gevolg dat de pers er uiteindelijk een aantal van boycotte. Dit leidde tot een omzetdaling in de verkoop van het album, resulterend in persoonlijke problemen. Zijn vervolgalbum, Réaliste, was evenmin succesvol.

X76%20Florent%20Pagny

[Foto: YouTube screenshot Savoir aimer via dailymotion.com] 

Hij besloot naar Patagonië (een gebied in Zuid-Amerika) te verhuizen om aan de Franse belastingdienst te ontsnappen en samen met zijn vrouw Azucena en hun kinderen een nieuw leven te beginnen. Onlangs zei Pagny dat hij zijn kinderen in Miami had ingeschreven omdat hij niet wil dat zijn kinderen Arabisch spreken als ze van school thuiskomen.

Het album Bienvenue chez moi dat in 1995 werd uitgebracht, was een groot succes en werd bekroond met platina in Frankrijk. Pagny coverde ook "Caruso", de hit die oorspronkelijk werd uitgebracht door Lucio Dalla. Zijn volgende album, Savoir aimer, werd uitgebracht in 1997 was meteen een succes. In 1999 bracht Pagny een album uit met covers van zijn oude nummers, Recréation. Van "Môme Julie" tot "Antisocial", hij mixte muziekstijlen en waarbij hij enigzins ploeterde met techno-arrangementen. In 2007 bracht Pagny een album uit met covers van nummers die oorspronkelijk waren gecomponeerd en uitgevoerd door Jacques Brel, getiteld Pagny chante Brel.

Hij is ook een televisiepersoonlijkheid sinds hij deel uitmaakt van de jury van The Voice: The Most Beautiful Voice in Frankrijk van 2012 tot 2018 en ook in 2021. Eind januari 2022 maakte Florent Pagny op sociale netwerken bekend dat hij longkanker had. 

(bron: fr.wikipedia.org/wiki/Florent_Pagny / en.wikipedia.org/wiki/Florent_Pagny)

MUZIEKNOOTSavoir aimer was de eerste single van zijn gelijknamige album, en zijn 14e single. Het was een groot succes in Frankrijk en België, met als hoogtepunt de maandenlange notering in de hitlijst, en blijft Pagny's meest succesvolle single. In Nederland werd het in 1999 opgenomen door Liesbeth List als Heb het leven lief op tekst van Han Kooreneef.

Het nummer is gecomponeerd door Pascal Obispo, die ook deelnam aan twee andere nummers op het album van Pagny, en geschreven door Lionel Florence, die ook voor veel andere Franse zangers werkte. In de muziekvideo staat Pagny voor de camera en heeft het lied in Franse gebarentaal getranscribeerd. Het nummer is uitgevoerd op Pagny's concerten in 1998, 2004 en 2005 en is dus beschikbaar op de live-albums van de zanger. Het maakt deel uit van Pagny's compilatie Les 50 Plus Belles Chansons uit 2008.

In 2001 is het nummer door Pagny zelf gecoverd in een duetversie met Souad Massi op zijn album 2 (14e nummer). Omdat het nummer een groot succes was in Frankrijk, werd het door de jaren heen opgenomen op vele beroemde compilaties in Frankrijk, zoals Hit Express 5, Les Plus Grandes Chansons du Siècle, vol. 1 (uitgebracht in 1999), Lionel Florence: des Rencontres et des Mots, Les Plus Belles Victoires de la Musique (2002), Les 100 Plus Belles Chansons (2006) en Hits de diamant (2007).

In Frankrijk ging de single op 25 oktober 1997 rechtstreeks naar nummer één op de single hitparade, wat destijds zeer zeldzaam was (het was pas de vijfde keer dat dit gebeurde). Het werd de week erna verdreven door Aqua's enorme hit "Barbie Girl", maar wist de week daarna opnieuw nummer één te bereiken en bleef in totaal negen weken aan de top staan. Uiteindelijk stond het 19 weken in de top tien, 23 weken in de top 50 en 24 weken in de top 100. Het behaalde de diamant-status en stond op de zesde plaats in het jaaroverzicht van 1997, slechts tien weken nadat de single was uitgebracht. Met meer dan 1,2 miljoen exemplaren is "Savoir aimer" de 35e best verkochte single aller tijden in Frankrijk.

In België (Wallonië) kwam het nummer op 8 november op nummer 21 in de hitlijst terecht, klom het twee weken later op naar nummer twee en bleef het gedurende vijf weken achter "Barbie Girl". Daarna stond het vier weken bovenaan en verbleef 14 weken in de top tien, 19 weken in de top 20 en 24 weken in de top 40. Het was de vijfde best verkochte single van 1997, met slechts negen weken in de hitlijst.

Tekst: Savoir aimer

Savoir sourire
A une inconnue qui passe
N`en garder aucune trace
Sinon celle du plaisir
Savoir aimer
Sans rien attendre en retour
Ni espoir ni grand amour
Pas même l`espoir d`être aimé

Mais savoir donner
Donner sans reprendre
Ne rien faire qu`apprendre
Apprendre à aimer
Aimer sans attendre
Aimer à tout prendre
Apprendre à sourire
Rien que pour le geste
Sans vouloir le reste
Et apprendre à vivre
Et s`en aller

Savoir attendre
Goûter à ce plein bonheur
Qu`on vous donne comme par erreur
Tant on ne l`attendait plus
Se voir y croire
Pour tromper la peur du vide
Ancrée comme autaant de rides
Qui ternissent les miroirs

Mais savoir donner
Donner sans reprendre
Ne rien faire qu`apprendre
Apprendre à aimer
Aimer sans attendre
Aimer à tout prendre
Apprendre à sourire
Rien que pour le geste
Sans vouloir le reste
Et apprendre à vivre
Et s`en aller

Savoir souffrir
En silence sans murmure
Ni défense ni armure
Souffrir à vouloir mourir
Et se relever
Comme on renaît de ses cendres
Avec tant d`amour à revendre
Qu`on tire un trait sur le passé

Mais savoir donner
Donner sans reprendre
Ne rien faire qu`apprendre
Apprendre à aimer
Aimer sans attendre
Aimer à tout prendre
Apprendre à sourire
Rien que pour le geste
Sans vouloir le reste
Et apprendre à vivre
Et s`en aller

Apprendre à rêver
A rêver pour deux
Rien qu`en fermant les yeux
Et savoir donner
Donner sans rature
Ni demi-mesure
Apprendre à rester
Vouloir jusqu`au bout
Rester malgré tout
Apprendre à aimer
Et s`en aller
Et s`en aller 

(Auteur: Lionel Florence Componist: Pascal Obispo) 

X76%20Savoir%20aimer

Tekst: Savoir aimer - Nederlandse vertaling

Weten hoe je glimlacht
Naar een onbekende die voorbij komt
En er niets aan overhouden
Als een goed gevoel
Weten hoe van iemand te houden
Zonder er iets voor terug te verwachten
Geen achting, geen grote liefde
Zelfs niet de hoop dat iemand van je houdt

Refrein:
Maar weten te geven
Geven zonder iets terug te nemen
Niets doen, dan ervan leren
Leren van iemand te houden
Beminnen zonder te wachten
Beminnen zonder alles te nemen
Leren te glimlachen
Alleen maar voor het gebaar
Zonder de rest te willen
En leren te leven
En dan weer je weg te gaan

Weten te wachten
Proeven van dat volle geluk
Dat iemand je geeft als was het een vergissing
Zonder dat je het verwachtte
Beseffen dat je erin gelooft
Alsof de angst voor de leegte er niet is
In je verankerd als al die rimpels
Die zo tegenvallen in de spiegels

Refrein:

Weten te lijden
In stilte, zonder gemor
Zonder verdediging, zonder wapen
De pijn voelen, te willen sterven
En weer op te staan
Zoals je uit de as herrijst
Met zoveel liefde
Dat je een streep kunt zetten door het verleden

Refrein:

Leren te dromen
Een droom voor twee
Door alleen maar de ogen te sluiten
En te kunnen geven
Geven zonder doorstrepen
En zonder halfhartigheid
Leren te blijven
Ondanks alles
Tot het einde willen blijven
Leren te beminnen
En dan je weg te gaan
En dan je weg te gaan

(bron: lyricstranslate.com)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

{{ message }}

{{ 'Comments are closed.' | trans }}