247. Désenchantée (1991) - Mylène Farmer

Mylène Jeanne Gautier (Pierrefonds, Canada; 12 september 1961), beter bekend als Mylène Farmer, is een in Canada geboren Franse zangeres. Farmer is geboren in Canada, maar ze heeft Franse ouders en ze woont al vanaf haar jeugd in Frankrijk. Zij begon haar carrière als mannequin en actrice, maar scoorde in 1984 haar eerste hit met "Maman a tort". Dit nummer was geschreven en gecomponeerd door Laurent Boutonnat die later ook haar videoclips zou gaan regisseren. Mede dankzij deze mini-speelfilmachtige video's waarin erotiek maar ook dood en geweld een belangrijke rol spelen, werd Farmer binnen korte tijd een succes.

In 1988 bracht ze haar tweede album uit, Ainsi soit je..., waarvan in Frankrijk 1,5 miljoen exemplaren zijn verkocht. De single afkomstig van dit album "Pourvu qu'elles soient douces" was de eerste nummer één hit voor Farmer in Frankrijk. Van haar derde studioalbum, L'Autre..., werden twee miljoen exemplaren verkocht en werd daarmee het bestverkochte album van Farmer tot nu toe. De single van dit album Désenchantée werd tevens haar bestverkochte single. Ook in Nederland had ze een hitje met Désenchantée, dat in de vertolking van Kate Ryan in de zomer van 2002 een groot succes werd.

De vaak vrolijke muziek staat in contrast met de meestal moeilijk te doorgronden en sobere tekst. Interviews, optredens en concerten worden zelden gegeven. Mylène ontleent haar artiestennaam aan de actrice Frances Farmer, voor wie zij grote bewondering heeft. Naast haar muziekcarrière werkte Farmer ook als tekstschrijver voor de Franse zangeres Alizée, terwijl ze ook verantwoordelijk was voor haar imago en publieke optredens. Haar debuutsingle, "Moi... Lolita", geschreven door Farmer, werd een nummer één hit in verschillende Europese landen. Behalve in Frankrijk is Farmer ook bekend in België, Rusland en Zwitserland.

X67%20Mylene%20Farmer

[Foto: Youtube screenshot - François Hanss - Mylène Farmer in de Parijse La Défense Arena, in Juni 2019]  

Gedurende haar carrière heeft Farmer een aantal records gebroken. Ze is de best verkopende Franse zangeres sinds 1984, heeft een recordaantal diamanten platen, en ze is de enige artieste die in vier opeenvolgende decennia een diamanten album heeft gekregen. Van haar album met de grootste hits ,Les Mots uit 2001, werden meer dan twee miljoen exemplaren verkocht en is het best verkochte verzamelalbum van een Franse artiest. Farmer behoort nog steeds tot de top van zangeressen in het populaire genre in Frankrijk. Ze heeft bij elkaar meer dan 25 miljoen platen verkocht.

Naast muziek houdt Farmer zich van tijd tot tijd ook met film bezig. Zo speelde ze naast muzikant/acteur Jeff Dahlgren in de film Giorgino (1993) en verleende ze in 2006 haar stem aan prinses Selena in de Franstalige fantasiefilm Arthur et les Minimoys. In 2008 heeft ze haar studio-album, Point de suture, opgenomen gevolgd door een tournee in 2009 door Frankrijk, Rusland, Zwitserland en België. 

(bron: nl.wikipedia.org/wiki/Myl%C3%A8ne_Farmer / en.wikipedia.org/wiki/Myl%C3%A8ne_Farmer)  

MUZIEKNOOTDésenchantée was de eerste single van haar derde studioalbum L'Autre ..., uitgebracht op 18 maart 1991, werd een groot succes in Frankrijk waar het meer dan twee maanden in de hitlijsten stond. De tekst is weinig vrolijkmakend en gaat over een ontevreden en teleurgestelde generatie. "Plus rien n'a de sens, plus rien ne va. Tout est chaos ..." In het Nederlands vertaald is dat: "Niets heeft nog zin, niets gaat me goed af." Alles is een grote chaos. " Het is het meest succesvolle nummer van Farmer en wordt algemeen beschouwd als haar lijflied.

Na een afwezigheid van twee jaar lanceerde Farmer de single "Désenchantée" drie weken voor de release van haar album L'Autre .... In die tijd werden er veel demonstraties georganiseerd door studenten in heel Frankrijk om te protesteren tegen hun status en de voorwaarden voor studeren, en de Golfoorlog woedde. De pessimistische teksten van het nummer weerspiegelen sterk de gevoelens van die tijd en hebben zeker bijgedragen aan het succes ervan. Volgens de geluidstechnicus, Thierry Rogen, werd "Désenchantée" vier keer opgenomen. Componist Boutonnat wilde oorspronkelijk een schokkerig nummer met techno-invloeden, maar Rogen overtuigde hem om drums en een meer funkgeluid toe te voegen. De tekst was geïnspireerd op het boek On the Heights of Despair (Pe culmile disperari in het Roemeens) uit 1934 van de Roemeense filosoof Emil Cioran.

Al snel werd het nummer een groot succes in Frankrijk en daarom werd het nummer ook in andere landen uitgebracht waaronder Canada, VK, Oostenrijk, Zwitserland, België, Nederland, Duitsland, Australië en Japan.

"Désenchantée" heeft een melodieus deuntje, en de teksten hebben een "onverwachte woordafbreking die de zinnen in kleine secties ontleden". Dit nummer heeft ook "een zeer dansende ritmische kleur" dankzij de akkoorden die op de piano werden gespeeld in de inleiding, de heldere en gebeeldhouwde percussie of zang (uitgevoerd door Debbie Davis en Carole Fredericks) die het refrein naar voren brengen. In de tekst laat de zangeres haar grote inzicht zien over de absurditeit van de wereld en bespreekt onderwerpen die verband houden met het existentialisme.

De videoclip werd geschoten in vijf dagen (van 18 tot 23 februari 1991) in Boedapest, Hongarije, met een budget van ongeveer 240.000 euro, was deze video een van de langste in tijd (10:12). Er is een andere ingekorte versie van vier minuten. De video voor de single bevat een rel in wat lijkt op een concentratiekamp waar volwassenen en kinderen worden onderworpen aan dwangarbeid en onheus worden behandeld door gewapende bewakers. De rel-scènes zijn redelijk realistisch opgenomen en bevatten veel geweld. Het anthem-achtige nummer past goed bij de visuele achtergrond. Het heeft een somber verhaal, een dubbelzinnig einde, laat verschillende interpretaties toe en behandelt het thema van Messianisme. (elke levensvisie waarbinnen een held in de toekomst een utopisch rijk zal stichten) Farmer "symboliseert symbolisch de geest van vrijheid". De slotscène is geïnspireerd op de La Liberté-gids le peuple uit 1830 door Eugène Delacroix.

"Désenchantée" was het meest gedraaide nummer op de Franse radio in 1991 en was ook het nummer dat het meeste geld opbracht in 1991, 1992 en 2006, volgens de SACEM (de Franse BUMA STEMRA). Het was de best verkopende single van een vrouw in Frankrijk en werd door de SNEP gecertificeerd als Gold Disc. Buiten Frankrijk werd het een matig succes in andere landen. Désenchantée had enig succes in België waar het nummer 18 bereikte, in Nederland nummer drie, en in Canada waar het een top negen hit was. In de andere landen waar het werd uitgebracht behaalde "Désenchantée" minder succes. In Zwitserland piekte de single op nummer 23. In Oostenrijk stond de single elf weken lang in de hitparade en bereikte een piek op nummer 16. In Duitsland kwam het niet verder dan nummer 46.

In 2002 bracht de Belgische zangeres Kate Ryan haar eurodance-achtige versie van "Désenchantée" uit als de derde single van haar debuutalbum Different, uitgebracht in hetzelfde jaar. Deze versie was succesvol in verschillende Europese landen.

Tekst: Désenchantée

Nager dans les eaux troubles
Des lendemains
Attendre ici la fin
Flotter dans l'air trop lourd
Du presque rien
À qui tendre la main

Si je dois tomber de haut
Que ma chute soit lente
Je n'ai trouvé de repos
Que dans l'indifférence
Pourtant, je voudrais retrouver l'innocence
Mais rien n'a de sens, et rien ne va

Tout est chaos
À côté
Tous mes idéaux: des mots
Abimés…
Je cherche une âme, qui
Pourra m'aider
Je suis
D'une génération désenchantée
Désenchantée

Qui pourrait m'empêcher
De tout entendre
Quand la raison s'effondre
A quel sein se vouer
Qui peut prétendre
Nous bercer dans son ventre

Si la mort est un mystère
La vie n'a rien de tendre
Si le ciel a un enfer
Le ciel peut bien m'attendre
Dis moi
Dans ces vents contraires comment s'y prendre
Plus rien…

(Auteur: Laurent Boutonnat, Mylène Farmer Componist: Laurent Boutonnat, Mylène Farmer)

X48%20Desenchantee

Tekst: Désenchantée - Nederlandse vertaling

Zwemmen in de troebele wateren
Van de volgende dagen
Hier op het einde wachten
Zweven in de te zware lucht
Van het bijna niets
Naar wie de hand uit te steken?

Als ik van grote hoogte moet vallen
Hoop ik dat de val langzaam zal zijn
Ik heb geen rust gevonden
Behalve in de onverschilligheid
Toch hoop ik de onschuld terug te vinden
Maar niets betekent iets, en niets kan

Alles bestaat uit chaos
Om mij heen
Al mijn idealen zijn gebroken woorden ...
Ik zoek een ziel die
Me zal kunnen helpen
Ik behoor tot
Een generatie die uit de betovering is gerukt
Die is ontluisterd

Wie zou me kunnen verhinderen
Om alles te horen
Als het verstand ineenstort?
In welke moederschoot kan ik veiligheid vinden?
Wie wil er ons
Binnen in zich wiegen?

Als de dood een mysterie is
En het leven niets zachtaardigs heeft
Als de hemel een hel heeft
Kan de hemel me snel verwachten
Zeg me
Hoe ik het moet aanpakken in deze tijd van tegengestelde winden
Niets betekent meer iets, en niets kan meer 

(bron: muzikum.eu)


 


 

 

 

 

 

{{ message }}

{{ 'Comments are closed.' | trans }}