242. Mademoiselle chante le blues (1987) - Patricia Kaas

Patricia Kaas (5 december 1966 in Forbach) werd geboren vlak bij de Duitse grens. Haar vader is Fransman (mijnwerker), haar vroeg overleden moeder was Duitse. Ze begon op achtjarige leeftijd met zingen. Op elfjarige leeftijd trad ze voor het eerst in het openbaar op in Saarbrücken. Daar werd ze ontdekt door de Franse acteur Gérard Depardieu. Haar eerste pogingen om door te breken in de muziekbusiness mislukte echter; een producer wees haar af omdat de wereld geen tweede Mireille Mathieu nodig had. In 1987 kwam haar eerste album uit: Mademoiselle Chante le blues.

Na het uitbrengen van dit debuutalbum uit 1987, heeft Kaas wereldwijd meer dan 17 miljoen platen verkocht. Ze bereikte de 2e plaats in de Franse albumcharts met Mademoiselle Chante le blues en bleef daar twee maanden, en het album stond 64 weken in de Top 10 en 118 weken in de top 100. Kort nadat het werd uitgebracht werd het album goud in Frankrijk (meer dan 100.000 verkocht) en na drie maanden werd het platina (meer dan 350.000 verkocht). Het album werd ook platina in België en Zwitserland en goud in Canada. In hetzelfde jaar won Kaas Victoires de la Musique in de categorie "Ontdekking van het jaar", een van de belangrijkste Franse muziekprijzen.

De single Mademoiselle chante le blues werd in 1987 door Polydor uitgebracht en bereikte de 7e plaats in de Franse hitlijst. Haar muziek is een mix van pop, cabaret, jazz, en chanson.

X84b%20Patrica%20Kaas

[Foto: Sadaka Edmond / SIPA]  

In 1989 kreeg Kaas een traumatische persoonlijke ervaring toen bij haar moeder kanker werd geconstateerd en aan de gevolgen overleed. De teddybeer die Kaas haar moeder stuurde om haar te steunen bij het herstel vergezelt haar tot aan de dan vandaag als mascotte.

Ze had haar grootste succes in Duitsland, Zwitserland, België, Canada, Rusland, Finland, Oekraïne en Zuid-Korea met haar derde album Je te dis vous. In 2002, maakte Kaas haar filmdebuut in And Now ... Ladies and Gentlemen. Ze vertegenwoordigde Frankrijk op het Eurovisie Songfestival 2009 in Moskou, en eindigde op de achtste plaats.

In 2012 bracht Kaas ter gelegenheid van de 50ste sterfdag van de zangeres Édith Piaf een eerbetoonalbum uit 'Kaas chante Piaf". Er volgt een tour in een veertigtal landen onder meer in de theaters Royal Albert Hall in Londen, Carnegie Hall in New York en Olympia in Parijs. In 2016 bracht ze haar laatste album uit, gevolgd door een internationale tour.

Ze maakt deel uit van Les Enfoirés, een jaarlijks terugkerend media-evenement waarin geld wordt ingezameld voor les Restos du Cœur, een voedselbank en organisatie die opkomt voor dak- en thuislozen. 

(bron: en.wikipedia.org/wiki/Patricia_Kaas / fr.wikipedia.org/wiki/Patricia_Kaas)  

MUZIEKNOOTMademoiselle chante le blues komt van haar gelijknamige album "Mademoiselle chante le blues". Het album bereikte de 2e plaats in de Franse albumhitlijst en bleef daar twee maanden in staan, het bleef 64 weken in de Top 10 en 118 weken in de top 100. Al kort na het uitbrengen werd het album goud in Frankrijk (meer dan 100.000 verkocht) en na drie maanden werd het bekroond met platina (meer dan 350.000 verkocht). Het album werd ook platina in België en Zwitserland, en goud in Canada. 

"Mademoiselle chante le blues" (mogelijk verwijzend naar het Billie Holiday-nummer "Lady Sings the Blues") werd als single uitgebracht in 1987. Het was haar eerste single van haar debuutstudio-album, Mademoiselle chante..., waarop het als negende nummer staat, en haar tweede single ooit. Het was de eerste hit voor Kaas en bereikte de top tien in Frankrijk. Het blijft een van de meest karaktersitieke nummers van de zangeres.

Na het mislukken van haar eerste single, "Jalouse", geschreven door Élisabeth Depardieu en uitgebracht in 1985, besloot Kaas samen te werken met de beroemde songwriter Didier Barbelivien die voor haar tien van de elf nummers op haar debuutalbum, Mademoiselle chante..., componeerde, waaronder "Mademoiselle chante le blues", dat mede geschreven (teksten) werd met Bob Mehdi.

Volgens een specialist van Franse hitlijsten is "Mademoiselle chante le blues" een nummer dat zo representatief is voor de artieste dat "we er niet in slagen om ons voor te stellen dat het door een ander gezongen wordt". Het nummer werd uitgevoerd tijdens Kaas' concerttours in 1991, 1994, 1998 en 2005, en werd zo opgenomen op de live-albums Carnets de scène, Tour de charme in een uitgebreide versie, Rendez-vous en Toute la musique. "Mademoiselle chante le blues" is tevens terug te vinden op de compilaties Nostalgie Classiques 80 (uitgebracht in 2006) en 100 Franse klassiekers (2007).

Met "Mademoiselle chante le blues" verscheen Kaas voor het eerst in de Franse hitparade. Het kwam binnen op nummer 29 op 28 november 1987, klom toen gestaag en kwam de top tien binnen in de achtste week, met een piek op nummer zeven op 30 januari en 13 februari 1988. Het bleef vijf opeenvolgende weken in de top tien, en verdween na 18 weken uit de Franse hitparade. Het werd uiteindelijk door de SNEP gecertificeerd als een zilveren plaat. Met ongeveer 192.000 verkochte singles is dit nummer volgens de Infodisc-website de op één na bestverkochte single van Kaas, net achter "Quand Jimmy dit".

Tekst: Mademoiselle chante le blues

Y'en a qui élèvent des gosses au fond des HLM
Y'en a qui roulent leurs bosses du Brésil en Ukraine
Y'en a qui font la noce du côté d'Angoulême
Et y'en a même qui militent dans la rue avec tracts et banderoles
Y'en a qui en peuvent plus de jouer les sex symbols
Y'en a qui vendent l'amour au fond de leur bagnole

Mademoiselle chante le blues
Soyez pas trop jalouses
Mademoiselle boit du rouge
Mademoiselle chante le blues

Y'en a huit heures par jour qui tapent sur des machines
Y'en a qui font la cour masculine féminine
Y'en a qui lèchent les bottes comme on lèche des vitrines
Et y'en a même qui font du cinéma, qu'on appelle Marilyn
Mais Marilyn Dubois s'ra jamais Norma Jean
Faut pas croire que l'talent c'est tout c'qu'on s'imagine

Mademoiselle chante le blues
Soyez pas trop jalouses
Mademoiselle boit du rouge
Mademoiselle chante le blues

Elle a du gospel dans la voix et elle y croit

Y'en a qui s'font bonne soeur, avocat, pharmacienne
Y'en a qui ont tout dit quand elles ont dit je t'aime
Y'en a qui sont vieilles filles du côté d'Angoulême
Y'en a même qui jouent femmes libérées, petit joint et gardénal
Qui mélangent vie en rose et image d'Epinal
Qui veulent se faire du bien sans jamais s'faire du mal

Mademoiselle chante le blues
Soyez pas trop jalouses
Mademoiselle boit du rouge
Mademoiselle chante le blues

(Auteur: Didier Barbelivien, Bob Mehdi Componist: Didier Barbelivien)  

X135%20Mademoiselle%20chante%20le%20blues

Tekst: Mademoiselle chante le blues (Mademoiselle zingt de blues) - Nederlandse vertaling

Vertaling door Henriëtte van der Staay - Limmen (NH)

Er zijn vrouwen die kinderen opvoeden in armoedige volkswijken
Er zijn sommigen die de wereld gezien hebben van Brazilië tot Oekraïne
Er zijn er die hun bruiloft in de buurt rond Angoulême houden(1)
En er zijn er zelfs
Die op straat strijden met pamfletten en spandoeken
En er zijn vrouwen die het zat zijn om sekssymbool te spelen
En er zijn sommigen die de liefde verkopen achter in hun auto

Mademoiselle zingt de blues
Wees niet al te jaloers
Mademoiselle drinkt rode wijn
Mademoiselle zingt de blues

Er zijn vrouwen die 8 uur per dag op machines typen
Er zijn sommigen die mannen en vrouwen het hof maken
Er zijn er die hielen likken zoals zij winkels kijken (Kijken maar niet kopen!)
En er zijn er zelfs
Die in films spelen, die men Marilyn noemt (2)
Maar Marilyn Dubois zal nooit Norma Jean zijn
Geloof maar niet dat ons talent zo goed is als we zelf denken

Mademoiselle zingt de blues
Wees niet al te jaloers
Mademoiselle drinkt rode wijn
Mademoiselle zingt de blues

Zij heeft gospel in haar stem en zij gelooft erin

Er zijn vrouwen die non, advocaat, apotheker worden
Er zijn sommigen die alles gezegd hebben na het zeggen van "ik hou van jou"
Er zijn er die oude vrijsters uit de buurt rond Angoulême zijn
En er zijn er zelfs
Die de bevrijde vrouw spelen, met een jointje en tranquillizers
Die een rooskleurige leven vermengen met een prent van Epinal (3)
Die het goed voor zichzelf willen regelen zonder ooit pijn te voelen

Mademoiselle zingt de blues
Wees niet al te jaloers
Mademoiselle drinkt rode wijn
Mademoiselle zingt de blues

Zij heeft gospel in haar stem en zij gelooft erin
Mademoiselle zingt de blues

(1) Angoulême is de hoofdstad van de provincie Charente en staat bekend om haar vele boulevards, gebouwd op de oude vestingmuren. Ook zijn er verschillende festivals waaronder het striptekenaars festival.
(2) Marilyn Monroe, Marilyn Dubois een veel voorkomende Franse naam.
(3) Epinal is een prachtige stad in de Vogezen, 4000 jaar oud, o.a. beroemd om haar kleurige prenten "Images d'Épinal" uit 1796. Het zijn volksprentjes in felle kleuren die zijn tentoongesteld in het Prentenmuseum (musée de l'Image) ter plaatse

 

 

 

 

 

 

{{ message }}

{{ 'Comments are closed.' | trans }}