24. Tes tendres années (1963) - Johnny Hallyday

Johnny Hallyday pseudoniem van Jean-Philippe Smet (Parijs, 15 juni 1943 – Marnes-la-Coquette, 5 december 2017) was een Frans zanger en acteur van Belgische afkomst. Hallyday wordt gezien als de Elvis Presley van de francofone wereld. Van zijn platen werden in totaal meer dan 110 miljoen exemplaren verkocht. Hij werd drie keer onderscheiden met diamant, 22 maal met platina en 40 keer met goud. In Nederland bereikte Hallyday tot tweemaal toe een nummer 1-notering in de hitlijsten.

Johnny Hallyday werd als Jean-Philippe Clerc geboren in Parijs, als overspelig kind van de Française Huguette Clerc (overleden september 2007) en de Belg Léon Smet. Kort na zijn geboorte gingen zijn ongehuwde ouders uiteen, waarna Jean-Philippe (Johnny) opgroeide bij zijn tante Hélène Mar.

Onder invloed van Elvis Presley in de jaren 50 begon hij muziek te maken. Hij koos voluit voor de Engels klinkende artiestennaam Johnny Halliday, die voortkwam omdat zijn nicht op dat ogenblik een relatie had met een zekere Lee Halliday. In 1960 ontving hij zijn eerste platencontract. Johnny Hallyday groeide in Frankrijk uit tot een van de populairste rockmuzikanten. Hij stond tijdens zijn lange carrière meer dan veertig keer op de eerste plaats in de Franse hitparade, onder meer met "Tes tendres années", "Pour moi la vie va commencer" en "Que je t'aime". Begin de jaren 70 scoorde Hallyday een monsterhit met zijn eerste vrouw Sylvie Vartan met "J'ai un problème".

18b%20Johnny%20Hallyday

[Foto: Archief Le DL : 1964 Grenoble] 

In het Frankrijk van begin jaren 60 bouwde hij een reputatie op van wilde rock-'n-rollzanger en werd razend populair. In 1960 liep één van zijn concerten in Parijs zo uit de hand dat er gedurende enkele maanden een rockverbod van kracht was in de Franse hoofdstad. In zijn thuisland bleef hij ook nadien ongekend populair en is hij (uitverkochte) concerten op poppodia en in voetbalstadions blijven geven. Hallyday toerde verschillende keren de wereld rond, Zoals veel showbizzmensen uit Frankrijk vond Johnny Hallyday ook de weg naar het witte doek. Hij debuteerde in 1955 met een kleine bijrol in "Les diaboliques" .

Johnny Hallyday overleed op 5 december 2017 op 74-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker. Drie dagen later vond in Parijs een afscheidsbijeenkomst plaats. De witte kist met het lichaam van Hallyday werd onder toezicht van 1.500 agenten en onder belangstelling van tienduizenden toeschouwers met een escorte van zo'n 600 motorrijders van de Arc de Triomphe via de Avenue des Champs-Élysées naar La Madeleine gereden. Voor de kerk werd door de Franse president Emmanuel Macron een toespraak gehouden en speelde de band van Hallyday enkele nummers. De politie schatte dat tussen de 800.000 en een miljoen mensen waren afgekomen op de rouwstoet.   

(bron: nl.wikipedia.org/wiki/Johnny_Hallyday / muizenest.nl/2017/12/16/johnny-hallyday-1 /vrt.be/vrtnws/nl/2017/12/06/johnny-hallyday) 

MUZIEKNOOT Tes tendres années is een single van de Franse zanger Johnny Hallyday. Gerrit den Braber bewerkte het als Spiegelbeeld voor Willeke Alberti. Het origineel Tender Years werd gezongen door George Jones naar een compositie van Darrell Edwards. Tes tendres années is oorspronkelijk een Amerikaanse countrysong geschreven door Darrell Edwards en in 1961 op plaat gezet door George Jones met op de b-kant Battle of love. Het zou Jones’ tweede nummer één worden in de country charts dat jaar.

Tender Years bleef van de 21ste augustus tot de 18de september op de eerste plaats genoteerd en moest daarna plaatsruimen voor Walk on buy van Leroy Van Dyke. Tender years zou datzelfde jaar ook een overstapje wagen richting popcharts waar het echter bleef haperen op de 76ste plaats.

Toen Johnny Halliday in 1963 in Nashville was om daar enkele nummers op te nemen waaronder een Engelstalige versie van Tender Years, was hij vast besloten eenmaal terug in Frankrijk er een Franstalige versie van op te nemen. Johnny gebruikte de originele Amerikaanse orkestband en niemand nam er aanstoot aan dat op de Franse versie het koor in het Engels Tender Years staat te kwelen.

In ons land wordt Tes tendres années op single uitgebracht met op de b-kant Les bras en croix, (In Frankrijk werden alleen maxi-singles uitgebracht, een single met vier liedjes) een song van Jil en Jon door Johnny in Nashville opgenomen en waarop je hoort dat hij één van de betere rockers van zijn tijd was. Ook dit nummer zou samen met Tes tendres années in Frankrijk in de maand april van 1963 een gouden hit worden.

In Nederland werd Tes tendres années op 4 oktober 1963 een nummer één hit. Halliday zou dat trouwens twee maanden later nog eens overdoen in Nederland met Pour moi la vie va commencer.

Tekst: Tes tendres années

Tu me dis que tu l'aimes
Je sais, oui tu dis vrai
Et pourtant moi je t'aime
Bien plus fort en secret
Un matin quand il partira
Quand tu pleureras
Dis-toi bien que tu vivais
Tes tendres années

Dans tes yeux la lumière
N'est là que pour lui
Le sais-tu ? La lumière
Ça n'est pas infini
De ne voir en lui qu'un espoir
Au jour des regrets
Dis-toi bien que tu vivais
Tes tendres années

Si mon cœur ne peut être
Pour toi le premier
J'attendrai afin d'être
Dans ta vie le dernier
Je serai dans ton avenir
Loin des souvenirs
Pour te faire oublier
Tes tendres années

Oui je serai dans ton avenir
Loin des souvenirs
Pour te faire oublier
Tes tendres années. 

(Auteurs: Ralph Bernet, Darrell Edwards Compositie: Darrell Edwards George Jones) 

18%20Tes%20tendres%20annees

Tekst: Tes tendres années - Nederlandse vertaling

Zeg dat je van haar houdt.
Ik weet het, ja je zegt de waarheid
En toch hou ik van je.
Veel sterker in het geheim
Op een ochtend als ze vertrekt
Als je huilt
Zeg tegen jezelf dat je leeft.
Uw tedere jaren 

In uw ogen het licht
Is er alleen voor haar
Weet je dat? Licht
Het is niet oneindig.
Om in haar enige hoop te zien
Op de dag van de spijt
Zeg tegen jezelf dat je leeft.
Uw tedere jaren

Als mijn hart niet kan
Voor jou de eerste
Ik wacht wel.
In je leven de laatste
Ik zal in je toekomst zijn.
Weg van herinneringen
Om je te laten vergeten
Uw tedere jaren

Ja, Ik zal in je toekomst zijn.
Weg van herinneringen
Om je te laten vergeten
Uw tedere jaren

(bron: netherlandslyrics.com)


 

 

 

 

{{ message }}

{{ 'Comments are closed.' | trans }}