124. L'amant (2017) - Davine

 Davine is een Nederlandse chansonnière. Ze staat bekend om onder andere haar prachtige vertolkingen van de romantische klassiers zoals Hymne à l’amour van Edith Piaf, La vie en Rose, Ne me quitte pas, Une belle Histoire en haar eigen liedjes L’Amant, La première fois, Paris mon amour. etc.

Davine: "Mijn moeder was zangeres en gitariste en had een elpee van Frida Boccara met daarop Cent Mille Chansons. Dat lied raakte mij zó enorm, daar moest ik gewoon wat mee doen. Ik begon mij verder te verdiepen in het Franse chanson: Aznavour, Brel, Bécaud, Patrick Bruel en vooral Édith Piaf, een fascinerende vrouw die leefde voor muziek en tot haar dood bleef zingen. Haar bezieling en gedrevenheid inspireerde mij enorm."

Met die passie en toewijding maakte Davine zichzelf de finesses van het zingen van het Franse chanson eigen. Dat kreeg een bekroning toen zij in 2012 werd gekozen tot winnares van het Concours de la Chanson, een concours dat jaarlijks door de Alliance Française wordt georganiseerd ter promotie van het Franse chanson. In aansluiting op dit eerste succes bracht Davine haar gelijknamige debuutalbum uit waarop zij eigen versies zong van bekende Franse chansons van onder anderen Jean Ferrat, Édith Piaf en natuurlijk Frida Boccara.

114b%20Davine

[Foto: onbekend]  

Het succes Iachte haar ook op een ander vlak toe. In 2009 won zij de Dutch Model Awards Publieksprijs. Sindsdien verschijnt zij regelmatig op de internationale catwalks waaronder natuurlijk in haar favoriete Parijs.

In 2015 had Davine rond de tourstart in Utrecht een stevige radiohit te pakken met haar versie van de klassieker A Bicyclette van Yves Montand, waarin de romantiek van het wielrennen werd verpakt in de charme van het Franse chanson. Het nummer werd opgepikt door Radio Tour de France en daar volop gedraaid.  

(bron: davine.nl/biografie-van-davine-nieuw-album-renaissance)

MUZIEKNOOTl'amant gaat over een intense liefdesrelatie die heel voorspelbaar eindigt met de man die nog even sigaretten moet kopen en nooit meer terugkomt. Jaren later komt zij hem weer tegen en kan ze met een licht glimlachje terugkijken op hun relatie. Na al het geleden verdriet staat ze er nu boven. Het is een nummer dat op het album Renaissance staat.

In de zomer van 2016 begon Davine samen met producer Jan van Eerd (Wende, Ellen ten Damme, Spinvis, Hadewych Minis) en de Parijse tekstschrijfster Cristal G. te werken aan de liedjes voor haar nieuwste album Renaissance. "We hadden al wat ideeën en teksten en hebben die opgenomen in wat Jan ‘schetsen’ noemde, grove demo’s die we later gingen inkleuren met arrangementen en andere muziekinstrumenten. Een werkwijze die mij uitstekend is bevallen," vertelt Davine. Jan bracht veel ervaring in met het kleuren van een sound gevormd door de synthese van akoestische en elektronische (vintage) instrumenten.

De inspiratie voor het album Renaissance wordt gevormd door het dagelijkse leven. Het leven in al z’n eenvoud met voor iedereen herkenbare momenten van liefde, geluk, verdriet en verlies. Zo bevat het album een lied over het plotselinge overlijden van de stiefvader van Davine, maar ook een vrolijk lied over haar liefde voor Parijs. Natuurlijk komt ook de liefde in al haar facetten aan bod.

Voor twee liedjes is de muziek geschreven naar gedichten van de wereldberoemde Franse dichter en toneelschrijver Jacques Prévert. Al eerder werden teksten van Prévert op muziek gezet w.o. de klassieker Les feuilles mortes. (gezongen door o.a. Yves Montand)


Tekst: l'Amant

Wie kan en wil ons helpen aan de tekst van L'amant

114%20L%27amant

 

Tekst: l'Amant - Nederlandse vertaling

 Wie kan en wil ons helpen aan de Nederlandse vertaling van L'amant ?

 

 

 

{{ message }}

{{ 'Comments are closed.' | trans }}