115. Hélène (1987) - Julien Clerc

Julien Clerc wordt geboren als Paul LeClerc in Parijs, op 4 oktober 1947. Zijn moeder is afkomstig uit het overzeese Guadeloupe. Vlak na zijn geboorte scheiden zijn ouders. Al op vroege leeftijd maakt hij kennis met muziek en zijn leven verandert naar eigen zeggen wanneer hij The Beatles voor het eerst I Want To Hold Your Hand hoort spelen. Hij doet mee met de dan heersende traditie en verandert zijn naam in Julien Clerc; eerder bedachte namen als Paul le Rock en Joe LeClerc lijken hem te pretentieus.

Tijdens zijn middelbare schooltijd in Bourg-la-Reine ontmoet hij Maurice ‘Momo’ Vallet, met wie hij dik bevriend raakt. In 1966 vertrekt hij met Momo naar Parijs om daar rechten te studeren aan de Sorbonne Université. In een café ontmoeten ze Étienne Roda-Gil, een zoon van Spaanse vluchtelingen. Gedrieën delen ze hun muzikale voorkeur en dromen ze van succes. Net als Momo blijkt ook Roda-Gil poëtische teksten te kunnen schrijven. Paul heeft de meest geschikte zangstem om die te vertolken. Allerlei suggesties passeren de revue, zoals Paul Le Rock en Joe Leclerc, waarna definitief wordt gekozen voor de artiestennaam Julien Clerc. In oktober 1967 doet Julien Clerc auditie voor CBS Records, maar de platenmaatschappij wijst hem af.

In 1967 wordt hij uitgenodigd voor een nieuwe auditie. Dit keer slaagt Julien wel: hij krijgt een platencontract aangeboden. In februari 1968 neemt Julien zijn eerste single 'La Cavalerie' op. De tekst is van Roda-Gil. Het liedje levert hem een eerste bescheiden hitje op. In datzelfde jaar scoort Julien nog een succesje met het eerder afgewezen 'Ivanovitch', waarvan de tekst is geschreven door Momo. Aansluitend staat hij in het voorprogramma van de Belgische zanger Adamo. In 1970 wordt Julien gevraagd de hoofdrol te spelen in de Franse versie van de musical Hair. Even twijfelt Julien maar volgens Momo en Roda-Gil is dit dé kans op een doorbraak naar het grote publiek. Ze krijgen gelijk. Met verve speelt Julien de rol van Claude, waarmee hij zelfs de grootste criticasters in Parijs weet te overtuigen.  

50b%20Julien%20Clerc

[Foto; onbekend]  

In 1971 scoort Julien zijn eerste grote hit met de single Ce N’est Rien. De hit wordt gevolgd door een nóg grotere hit: Si On Chantait. Binnen korte tijd groeit Julien Clerc uit tot hét tieneridool van Frankrijk. Hij wordt door zijn fans liefkozend ‘Juju’ genoemd en treedt op in alle grote Franse theaters. Zo staat Julien drie weken lang in het prestigieuze theater l’Olympia in Parijs, dat iedere avond steevast is uitverkocht. Ook in Nederland hoort men van de Franse successen van Julien Clerc. In 1974 wordt hij uitgenodigd voor een optreden tijdens het Grand Gala du Disque. Julien accepteert het aanbod en krijgt met 'Si On Chantait' heel Nederland aan zijn voeten. Het liedje levert hem hier zijn eerste hit op. Behalve in ons land treedt Julien ook op in Canada, Libanon, Vietnam en Japan.

Ook in Nederlands knoopte hij de hits aan elkaar na Ce n'est rien en Si On Chantai had hij nog hits met Elle voulait qu'on l'appelle Venise, Hélène', Ma préférence en This melody, dat zelfs een nummer 1-hit werd in Nederland. Verantwoordelijk voor zijn grootste successen was tekstschrijver Etienne Roda-Gil, overleden op 31 mei 2004. In mei 2007 neemt Julien Clerc samen met Rob de Nijs een duet op voor diens nieuwe album Chansons, een album met enkel Franse liedjes, door De Nijs in het Nederlands gezongen. Het nummer met Julien Clerc is diens nummer 1-hit This Melody, door Jan Rot vertaald als Eén Melodie.

Zo’n 50 jaar, dertig studio-albums, waarvan vijf goud, en meerdere live-albums en compilaties later, is diezelfde Julien Clerc een wereldster van formaat. In november 2019 verscheen zijn laatste album, een duettenalbum "Duos", waarop Clerc duetten zingt met andere artiesten. In 1976 verschijnt zijn eerste speelfilm D’amour Et D’eau Fraîche. Het levert hem geen Oscar op maar wél een ontmoeting met de bekende actrice Miou Miou met wie hij trouwt en twee dochters krijgt. In 1982 breekt Julien met Miou Miou als ook met Momo en Gil-Roda. In plaats daarvan werkt hij samen met onder anderen Françoise Hardy en Serge Gainsbourg. In 1987 treedt hij in het huwelijk met de jonge Virginie Coupérie, met wie hij ook twee kinderen krijgt. Ook herstelt Julien de banden met zijn oude makker Étienne Gil-Roda. 

(bron: nporadio2.nl/muziek/artiesten/ce8df7d4-7339-4bb8-986a-3b83fab5ecc8/julien-clerc / nl.wikipedia.org/wiki/Julien_Clerc)  

MUZIEKNOOTHélène is een single van het album "Les aventures à l'eau". In 1987 scoort Julien weer een grote hit in ons land met het vrolijke 'Hélène'. De vrolijkheid is een gevolg van zijn nieuwe huwelijk met de jonge Virginie Coupérie, met wie hij ook twee kinderen krijgt. Na zijn reis door Afrika wordt Julien in 2003 benoemd tot speciaal ambassadeur van UNCHR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties. In datzelfde jaar scheidt hij van zijn tweede vrouw. Hij gaat een relatie met de dertig jaar jongere Franse schrijfster Hélène (had Clerc in 1987 al een vooruitziende blik) ?) Grémillon, die in 2008 bevalt van hun zoon Léonard. Julien is dan 61 jaar jong.

Van Julien's Hélène, Hélène Grémillon, is haar debuutroman De Vertrouweling ook in Nederland uitgegeven.

Tekst: Hélène

Satin noir sur son teint blanc

Avoue peignoir que c'est troublant
Ho, ho
Avoue c'est troublant
Je noierais bien ses courtisans
Mais j'en prendrais pour 110 ans
Au moins
Au moins 110 ans

 Hélène, je suis pas Verlaine

Mais j't'écris quand-même
Que j't'aime, Hélène

 Laisse-moi devenir ton amant

Seul montagnard de tes Monts Blancs
Ho ho, de tous tes Monts Blancs

Hélène

Je vais perdre haleine
Mais j’te crie quand-même
Que j't'aime Hélène

 San Francisco Bay voudrait tant

Que je m'en aille
J'en perds mon alphabet
J'aime tant la lire en braille

  Si tu jettes pas tous ces Don Juan

Moi je retourne chez ma maman
Ho ho, moi chez ma maman.
Hélène oh oh Hélène

 San Francisco Bay voudrait tant

Que je m'en aille
J'en perds mon alphabet
J'aime tant la lire en braille

  Savon noir sur ses seins blancs

Avoue baignoire que c'est troublant
Ho ho, avoue c'est troublant

  Hélène, je suis pas Verlaine

Mais j't'écris quand même
Que j't'aime Hélène

  Hélène, je vais perdre haleine

Mais j'te crie quand-même
Que j't'aime Hélène 
(Auteur: David McNeil, Julien Clerc)

 105%20Helene

Tekst: Hélène - Nederlandse vertaling

Zwart satijn op haar blanke huid
Geef toe, peignoir, dat het opwindend is
ho, ho, geef toe dat het opwindend is
Ik zou haar hovelingen graag verdrinken
maar dat zou me op 110 jaar komen te staan
minstens, minstens 110 jaar

Hélène, ik ben geen Verlaine
maar ik schrijf je toch
dat ik van je hou, Hélène Laat mij je minnaar worden
de enige bewoner van je Monts Blancs
ho ho, van al je witte bergen

Hélène
ik raak nog buiten adem
maar toch schreeuw ik je toe
dat ik van je hou, Hélène

Heel San Francisco bay zou me graag
zien vertrekken
Ik raak mijn alfabet er nog van kwijt
ik lees haar zo graag in braille

Als je al die Don Juans er niet uitgooit
ga ik weer terug naar mijn moeder
ho ho, terug naar mijn moeder
Hélène oh oh Hélène

Heel San Francisco bay zou me graag
zien vertrekken
Ik raak mijn alfabet er nog van kwijt
ik lees haar zo graag in braille

Zwarte zeep op haar blanke borsten
Geef toe, peignoir, dat het opwindend is
ho, ho, geef toe dat het opwindend is

Hélène
ik raak nog buiten adem
maar toch schreeuw ik je toe
dat ik van je hou, Hélène

Hélène
ik raak nog buiten adem
maar toch schreeuw ik je toe
dat ik van je hou, Hélène  

(bron: muzikum.eu)

 

 

{{ message }}

{{ 'Comments are closed.' | trans }}